Чим відрізняються рулонні і рідкі шпалери?

Шпалери вважаються одним з найбільш затребуваних видів обробки. Але під цією загальною назвою ховаються зовсім різні матеріали. Так, найпопулярніші види шпалер — рулонні, але вони можуть виготовлятися з паперових, полімерних матеріалів, а також з додаванням металевих волокон або скловолокна. Серед них можна виділити особливу категорію — рідкі шпалери, що представляють собою суху суміш з текстильних волокон і КМЦ.

Чим відрізняються рідкі шпалери?

Перше, що відрізняється, — це склад. Якщо рулонні покриття виготовляються на основі паперу, флізеліну або віскози, то склад рідких шпалер — це клей КМЦ і декоративні текстильні волокна (штучний шовк, бавовна, віскоза). Текстильну штукатурку не можна перефарбовувати, на відміну від текстильних або флізелінових шпалер “під фарбування”. Зате вона підлягає ремонту: непридатну або забруднену ділянку можна просто зчистити і замінити новим покриттям. Жоден вид рулонної обробки такої можливості не дає.

Також відмінності рідких шпалер полягають в наступному:

  1. Не вимагають ретельної підготовки стін. Наприклад, вирівнювати бетон гіпсокартоном не потрібно. Досить нанесення штукатурки і стартовою шпаклівки (з обов'язковою проміжною ґрунтовкою). Фактура рідких шпалер така, що легко приховає невеликі нерівності.
  2. Безшовне нанесення. Якщо рулонні покриття мають певну ширину і між ними точно залишаться стики, хоч і ледве видимі, то рідкі розгладжуються абсолютно без швів навіть на криволінійних поверхнях типу арок.
  3. Повна екологічність. У складі — ті ж волокна, що використовуються при пошитті одягу, а КМЦ виготовляється на основі продуктів переробки деревини.

Що спільного у різних покриттів?

Переглядаючи на відео нанесення рідких шпалер, можна побачити, що майстер відразу готує стільки суміші, скільки планує використовувати для покриття стіни. Бажано купувати весь необхідний обсяг матеріалу відразу. Саме цим текстильна штукатурка схожа на рулонні покриття: матеріали в одному кольорі і дизайні, але з різних партій можуть відрізнятися. Так що при покупці не забудьте і невеликий запас, який стане в нагоді під час ремонту.

Певну схожість є і в різноманітності колекцій. Так, текстильна штукатурка теж може бути різнокольоровою або з блискучими добавками, в самих різних кольорах, від сірого до червоного. Звичайно, тут немає варіантів з готовими візерунками або орнаментами, зате при бажанні малюнки можна створити за трафаретами.