Стиль джапанді в інтер'єрі!

У сучасному дизайні інтер'єрів давно заведено поєднувати різні стилі дизайну. Іноді такі поєднання можуть бути настільки вдалими, що породжують нові стилі інтер'єрів, які стають популярними та краще розкривають потенціал дизайнерського рішення.

Один із таких – "джапанді". Цей стиль набирає популярності ще з 2021 року і, на думку деяких дизайнерів, буде трендовим у 2024 році.

Розповідаємо, у чому особливості стилю інтер'єру джапанді, якими є його головні риси, а також даємо поради, які допоможуть втілити цей дизайн у будинку.

1. Що таке стиль джапанді

Джапанді (Japandi) – це симбіоз скандинавського та сучасного японського стилів дизайну інтер'єру.

Якщо розглядати скандинавський та японський стилі дизайну окремо, то обидва вони відсилають до національних традицій та ґрунтуються на принципах мінімалізму, з акцентом на затишок, природні матеріали та кольорові відтінки.

2. Які основні риси стилю джапанді

  • Функціональність

Припускає, що ваше житло має бути практичним - вас має оточувати тільки те, чим ви користуєтеся, ніщо не повинно захаращувати простір.

  • М'які лінії та форми

Стиль джапанді не терпить різких контрастних перепадів і деталей, що привертають увагу. Приміщення має бути лаконічно сплановане та прикрашене так, щоб погляд легко переходив із однієї площини на іншу.

  • Натуральні матеріали

Джапанді добре поєднав любов скандинавів до натурального дерева та культуру використання бамбука та глини, популярну в японських інтер'єрах. Крім цих матеріалів можна використовувати все, що виготовлено вручну, натуральні волокна, глиняний посуд, текстиль.

  • Тепла кольорова гама

Легкі жовті кольори, пісочний, м'які відтінки сепії, рожеве золото – палітра, яка зазвичай використовується для стилю джапанді. Доречний чистий білий колір або кремові відтінки. Колірної гамі цей стиль зобов'язаний насамперед японській культурі.

3. Як втілити стиль будинку

  • Вибирайте нейтральні, базові кольори та відтінки

"Наприклад, колір натуральної деревини, каменю та кераміки. Інтер'єри джапанді відрізняються лаконічним монохромним оздобленням стін, підлоги та стелі. Втім, щоб простір виглядав об'ємним та органічним, важливий невеликий контраст. Наприклад, світлі стіни та підлога у поєднанні з темними меблями та декором. Для акцентування підійде чорний, коричневий, білий теплий або темно-сірий".

  • Максимально зберігайте природне освітлення

"Для цього - не вибирайте розкішних штор, залиште вікна відкритими або оберіть лаконічні японські жалюзі".

  • Меблі повинні бути стриманими та функціональними

"Вибирайте низькі моделі нейтральних кольорів, краще з ротанга або дерева. Краще не беріть громіздких м'яких меблів, наприклад дивани або крісла темних кольорів і грубих текстур. Головне правило - це поєднання функціоналу з простими лаконічними лініями".

  • Усі елементи інтер'єру мають бути природними

"Особливо це стосується вибору матеріалів - натуральні матеріали виглядають і відчуваються особливо. Дуже добре поєднуються тепла деревина, натуральний камінь світлих відтінків і акцентні вироби з кераміки або глини".

  • Не перевантажуйте простір декором

"Декоративна складова важлива, але вона не повинна переважати функціональність. Тому використовуйте декор помірно. Наприклад, виберіть мінімалістичне панно або одну, але ненав'язливу картину на стіні".